Sorbitol to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w wielu owocach, takich jak śliwki, wiśnie czy jabłka. Ze względu na słodki smak sorbitol jest szeroko stosowany jako substytut cukru w przemyśle spożywczym. Znajduje także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, a także w przemyśle kosmetycznym jako składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy oraz włosów. Dowiedz się, jakie są właściwości oraz zastosowanie sorbitolu!
Spis treści
Sorbitol – co to za substancja?
Sorbitol (inaczej znany jako D-sorbitol, D-glucitol, sorbol bądź sorbit) jest organicznym związkiem chemicznym, pochodzącym z grupy alkoholi cukrowych. Został on odkryty w dojrzałych owocach jarzębiny. Występuje naturalnie w wielu innych owocach, takich jak śliwki, morele, wiśnie, jabłka czy gruszki, a także w algach i grzybach. Jest to bezbarwna substancja krystaliczna o konsystencji gęstego syropu i słodkim smaku, która doskonale rozpuszcza się w wodzie.
Ze względu na słodki smak sorbitol jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Posiada on znacznie mniej kalorii niż tradycyjny cukier. 100 g substancji to około 240 kcal, czyli o 160 kcal mniej niż w przypadku cukru. To jednak nie wszystko! Soribotl charakteryzują również właściwości higroskopijne, dlatego używany jest jako środek utrzymujący wilgotność w produktach spożywczych, farmaceutycznych czy kosmetycznych.
W kosmetyce sorbitol pełni również rolę humektanta, czyli substancji o działaniu nawilżającym. Chroni przed utratą wilgoci z naskórka, wygładza skórę, uelastycznia ją, działa regenerująco. Ta higroskopijna ciecz stosowana jest w produktach kosmetycznych, takich jak kremy, balsamy, szampony, a także pasty do zębów czy płyny do higieny jamy ustnej.
Sorbitol – właściwości kosmetyczne
Sorbitol znajdziemy w wielu różnych produktach kosmetycznych, co wynika z jego doskonałego działania na skórę, a także na włosy. Co wyróżnia tą substancję kosmetyczną?
Przede wszystkim sorbitol posiada świetne właściwości nawilżające, dlatego pełni rolę humektanta. Jego działanie podobne jest do działania gliceryny, która wiąże wodę i zapobiega utracie wilgoci. Po zastosowaniu kosmetyku zawierającego sorbitol skóra staje się gładka, miękka, jedwabista w dotyku. Jego właściwości nawilżające są także doskonałe w przypadku kosmetyków do pielęgnacji włosów.
Sorbitol stosowany jest także jako naturalny środek konserwujący, ponieważ utrzymuje wodę w produkcie, zapobiega jego krystalizacji i wysychaniu, a także zagęszcza go, zapewniając odpowiednią konsystencję. Jest także alkoholem cukrowym, który nie powoduje próchnicy, dlatego idealnie sprawdza się jako składnik past do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej.
Jak stosować sorbitol?
Sorbitol stanowi doskonały składnik do produkcji różnych kosmetyków. Jest to substancja będąca słabym alergenem, dlatego może być stosowana przez osoby posiadające różny rodzaj cery, w tym także cerę wrażliwą czy reaktywną. Można go zastosować w kosmetykach DYI, dodając sorbitol do własnoręcznie przygotowanych produktów do pielęgnacji twarzy i ciała – kremów, balsamów, jak i do kosmetyków do włosów – szamponów czy masek bądź odżywek. Można go także użyć do kremów do rąk, kosmetyków po goleniu czy kosmetyków do pielęgnacji ciała dzieci.
Sorbitol w kosmetyce – podsumowanie
Sorbitol w kosmetyce stosowany jest w roli humektanta, czyli substancji zatrzymującej wilgoć zarówno w kosmetykach, jak i w naskórku. Zmiękcza skórę, wygładza, zapewnia jej jedwabistą miękkość. Poprawia także właściwości aplikacyjne produktów kosmetycznych oraz nadaje im odpowiednią konsystencję. Warto go wykorzystać do własnoręcznie przygotowywanych kosmetyków np. kremów bądź balsamów do ciała czy produktów do pielęgnacji włosów.